Voordelen van ontspanning bij zwanger worden en zijn, geboorte en ouderschap

Ontspanning en waarom het zo belangrijk is

Als je zwanger bent gebeurt er heel veel op mentaal/emotioneel, fysiek en relationeel vlak.

Wij leven in een dynamische maatschappij, we hebben veelal een druk bestaan met werk, familie, sociale contacten, hobby’s en sport. Juist daarom is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, om je batterij weer op te laden zodat je uitgerust verder kunt.

Als je zwanger bent en je leert jezelf aan elke dag een moment te nemen om te focussen op de ontspanning van je lichaam volgt de geest vanzelf. Piekeren en je zorgen maken neemt af, je lichaam kan de veranderingen beter aan omdat je meer dopamine (geluk stofje) en endorfine (lichaamseigen pijnstiller) aanmaakt als je ontspant. Ook beweging en gezonde voeding dragen hieraan bij.

Het effect van diepe ontspanning in de hersenen

Als je in een geconcentreerde staat van diepe ontspanning bent of ook wel ‘zelfhypnose’ genoemd, werken je hersenen op de theta golven. Dit staat gelijk aan een diepe slaap. In deze staat heb je toegang tot opgeslagen herinneringen en heb je contact met je creativiteit, versneld leren en zelfprogrammering. Je kunt in deze staat dus bewust bepaalde overtuigingen opsporen en transformeren. Bijvoorbeeld: je gelooft dat bevallen iets naars is en erg pijnlijk. Vaak zit er een onderliggende overtuiging onder (op onbewust niveau) die je in deze staat kunt omzetten naar een overtuiging die meer dienend is voor wat jij wilt ervaren. Bijvoorbeeld: je wilt geloven dat geboorte een natuurlijk proces dat zonder te veel ongemak kan plaatsvinden en daarbij vertrouwen op je lichaam. Je kunt overtuigingen in een diepe ontspanning vrij gemakkelijk vervangen. Bewustwording zorgt al voor de verandering, in de ontspanning kun je dit ook op een dieper niveau in je systeem verankeren. Herhalen geeft het beste resultaat. Ontspanning is als het ware een spier die je traint zodat het na een tijd vanzelfsprekend wordt. Dan heb je makkelijker ‘toegang’ tot je natuurlijke staat en is angst voor de bevalling verleden tijd. Waar jij je aandacht op richt, groeit. Dus, richt jij je aandacht op ontspanning en vertrouwen of angst voor pijn en ongemak? Het is belangrijk om dit vertrouwen echt te integreren in je systeem zodat dit niet alleen een mentaal concept wordt maar ook echt iets dat waar is voor jou. Hier help ik je graag bij op weg. Je hebt zelf de autonomie en de regie in handen hoe jij de geboorte gaat beleven. Jij bent in staat keuzes te maken die passen bij jou en je kindje. Kies vanuit vertrouwen en liefde en respect voor jezelf en je kindje.

 

Positieve mindset

Een positieve mindset zorgt voor minder stress en een soepele geboorte met minder kans op complicaties, minder ongemak en meer vertrouwen.

In de baarmoeder krijgt je baby alles mee wat zich afspeelt in jouw/jullie leven. Onderzoeken uit de prenatale psychologie wijzen uit dat deze belevingen vroeg in de baarmoeder de levensovertuigingen vormen voor de rest van zijn of haar leven.

Een goede start begint al bij de conceptie.
Zo belangrijk is het dus om bewust met deze periode om te gaan. Je kunt het immers niet opnieuw doen!

Ben je zwanger en wil je alleen of samen met je partner weten wat ik specifiek voor jullie kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.