Praktische handvatten en diepe ontspanning bij zwanger zijn

Diverse artikelen

Meditatie als staat van zijn

Maren 9 juni 2019

Meditatie als staat van zijn

Het rationele deel van het brein wil verbanden leggen, verklaringen hebben en conclusies trekken. Het wil orde en controle scheppen in waargenomen emotionele chaos. Het staat snel klaar met iets in hokjes plaatsen omdat dit ons dagelijks leven overzichtelijk maakt. Het zou ons erg belemmeren in ons functioneren als we iedere dag opnieuw moeten leren kennen waar een bed voor is of dat een stoel is om op te zitten. Zoals zoveel dingen slaan onze hersenen heel veel op om te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Als meditatie wordt gebruikt als controlemiddel, dat wil zeggen: iemand gaat mediteren om een bepaalde staat te bereiken als vlucht voor de ervaring in het huidige moment, dan werkt het als een ontkenning van het ware zelf in het moment. Door dan te mediteren bevestig je dat je iets nodig hebt buiten wat er nu al in je aanwezig is.

Onze mind is slinks wat dit betreft en kan ons ongemerkt voor de gek houden omdat mediteren toch nooit slecht kan zijn? Nee, uiteraard niets is inherent goed of slecht, echter alles wat je in zet als subtiel verzet tegen het huidige moment is een afwijzing en ontkenning van ons ware zelf. Dit kan het zoeken dus versterken.

Zijn met wat er is, of dat nou depressie is of verdriet, schaamte of schuld betekent een volledig toelaten van die ervaring zoals deze ervaren wordt.

En nog meer uitgezoomd: de erkenning of realisatie dat er niemand is die überhaupt kan verzetten. Het leven leeft door je heen en oordeelt niet over de ervaring. Kijken door de ogen van bewustzijn, waarin alles verschijnt en verdwijnt.

Binnen de acceptatie van wat is, kan de vastgezette emotie/energie doorstromen en losgelaten worden uit het systeem.

Op die manier kan er binnen de overgave een vrijheid ervaren worden en een lichtheid omdat er geen wens is om iets anders te ervaren dan het huidige moment.

Je hoeft dus nooit iets te doen om een bepaalde staat te bereiken. Als je openstaat voor het leven dan is de waarheid te vinden in ieder moment. Hier en nu, precies waar jij bent.

Wat wij zoeken is niet in externe dingen te vinden. Geen relatie, huis, baan, workshop of techniek zal je bevrijden van de last die je ervaart om steeds te willen ontsnappen aan het huidige moment.

Pas als het verzet wordt opgegeven en er werkelijke openheid ontstaat kan de waarheid zichtbaar worden.
Dat is meditatie. Het is er altijd en overal waar jij bent. Je kunt er niet los van zijn.

Meditatie als staat van zijn

Deel dit artikel

Facebook WhatsApp Twitter LinkedIn

Wil je -alleen of met je partner- begeleiding tijdens je zwangerschap en/of het prille ouderschap?

Lees meer over mijn aanbod