Praktische handvatten en diepe ontspanning bij zwanger zijn

Diverse artikelen

Diverse artikelen over begeleiding bij zwangerschap

Zwangerschap, intuïtie en wijsheid

Zwangerschap, intuïtie en wijsheid

Het kan me soms ineens zo diep raken om te zien hoe wij als vrouwen onze kracht weg blijven geven. Aan dokters, zorgverleners, partners, familie, deskundigen buiten onszelf. En het zet me aan het denken: wat is het waar we zo ontzettend bang voor zijn? Hoe is het zo ver gekomen dat we zo afgedreven zijn van onze natuur? Dat we zo het contact kwijt zijn geraakt met onze intuïtie en de wijsheid van ons lichaam? Dat we heilig en zonder twijfel vertrouwen op de wetenschap en deskundigheid buiten onszelf? Dat we eigenlijk elkaar allemaal maar napraten en elkaars verhalen versterken en bekrachtigen? Terwijl alle wijsheid echt alleen maar IN onszelf zit. Maar laten we alsjeblieft open blijven staan voor meerdere mogelijkheden. Laten we elkaar eren en respecteren in onze talenten en kwaliteiten en complementair aan elkaar gaan werken. Alleen dan kunnen we echt groeien. Er is zoveel meer mogelijk, voorbij wat wij nu als mogelijk beschouwen.
Lees meer >

Waarnemen zonder oordeel (mindfulness)

Waarnemen zonder oordeel (mindfulness)

Stel je voor je bent een buitenaards wezen, je leeft op een andere planeet. Op die planeet is er veel liefde en verbinding. Er wordt geleefd vanuit vertrouwen en ontspanning. Er is een natuurlijke flow die iedereen volgt waardoor er harmonie en orde is. Er wordt samen geleefd en gewerkt en ieder is deel van een grote puzzel en levert een bijdrage door helemaal zichzelf te zijn. De wezens die er leven staan in verbinding met zichzelf en de natuur. Zij volgen hun intuïtie en luisteren naar de wijsheid van hun lichaam. Er is geen strijd, haat of angst dat kennen ze gewoonweg niet. Het is een hoogontwikkelde samenleving waarin ieder wezen leeft met liefde, bewustzijn en een diep respect voor zichzelf en alles om zich heen. Wat ervaar je? Waar wil jij voor kiezen om te ervaren? Jij bepaalt!
Lees meer >

Welke bevallingscursus past bij jou?

Welke bevallingscursus past bij jou?

Kies bewust welke zwangerschapscursus bij je past vanaf 20 weken kun je starten met een cursus met en zonder je partner.
Lees meer >

Trauma

Trauma

Wat maakt dat de ene persoon een bepaalde ervaring als traumatisch ervaart en de andere met dezelfde ervaring er geen last van heeft? Een duidelijk kenmerk van wat een ervaring traumatisch maakt is het gebrek aan autonomie. Het gevoel te hebben dat je overgeleverd bent aan de omstandigheden, dat jij geen gevoel van controle hebt, geen gevoel van invloed op wat er gebeurt. Veel vrouwen hebben hun bevalling in meer of mindere mate als traumatisch ervaren. Dit betekent helemaal niet dat dit allemaal geboortes waren waar veel complicaties en medische interventies noodzakelijk waren. Soms waren het volkomen 'normale' bevallingen die volgens de omgeving als prima zouden worden omschreven. Maar als jij ook maar een kleine beetje angst, onzekerheid of twijfel hebt ten aanzien van de geboorte weet dan dat dit betekent dat jij nog iets gelooft over bevallen dat niet waar is. Dat er ergens een overtuiging of blokkade in jouw systeem aanwezig is die ervoor zorgt dat jij je niet helemaal ontspannen, veilig en geliefd voelt. En dat het een teken is dat jij dit dieper in jezelf mag onderzoeken en los mag laten. Het is je geboorterecht om op jouw manier, ontspannen te bevallen.
Lees meer >

De juiste zorgverlener

De juiste zorgverlener

Om het voor jezelf zo prettig mogelijk te maken raad ik je aan een zorgverlener te zoeken die past bij jouw manier van leven, jouw kijk op natuurlijke geboorte, misschien vanuit een holistisch perspectief. En zijn veel holistisch vroedvrouwen werkzaam die vanuit deze visie werken. Er zijn ook verloskundigen die vanuit de reguliere verloskunde werken maar wel heel bewust weten dat een natuurlijke geboorte belangrijk is voor moeder en kind. Zij weten wat erbij komt kijken en hoe zij daar als zorgverlener een bijdrage aan kunnen leveren. Verloskundigen die snappen dat emotionele steun, bevestigen van de eigen wijsheid en het vertrouwen in het lichaam hele belangrijke waarden zijn. Vroedvrouwen die niet alleen medische controles uitvoeren maar ook tijd maken om vragen te stellen en je op je gemak te stellen.Zoek een zorgverlener die aansluit bij jullie wensen.
Lees meer >